Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mąka 4 szklanki
margaryna 1
śmietana 3/4 szkl
żółtko jajek 2

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
Do drożdzy dodajemy cukier - czekamy aż sie rozpłyną. na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy śmietane, sól, margarynę oraz żółtka, wlewamy rozpuszczone drożdze i zagniatamy ciasto ktore dość cienko wałkujemy w porstokąty.
Krok 1 - Kapuśniaczki foto
2
farsz:
1 kg kiszonej kapusty,
100 gram suszonych grzybów,
1 cebula,
łyzka margaryny,
przyprawy,
1 jajko.
dodatkowo:
mleko.
Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy suszone grzyby oraz takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie i liście laurowe - gotujemy godzine. Następnie odciskamy z wody, wyjmujemy przyprawy i mielimy w maszynce do mięsa razem z porzesmazoną na margarynie cebulą. Dodajemy jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy. na brzegu ciasta układamy wałek z farszu i zwijamy rulon, następnie kroimy kilkucentymetrowe paszteciki,
Krok 2 - Kapuśniaczki foto
3
układamy na blaszce i smarujemy mlekiem. pieczemy do 30 minut
Krok 3 - Kapuśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 18.10.2013 19:53
pychotka- przepadam za takimi
Kuchareczka2 13.08.2012 21:00
coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak