Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 25 dkg.
jajko 9 szt.
cukier 1/2 szkl.
miód 1/2 szkl.
aromat migdałowy
śmietana 30% 3/4 szkl.
syrop glukozowy 5 łyżek
czekolada gorzka 3 tabliczki
masło 5 łyżek
rum 100 ml.
mleko 1/2 l.
skórka pomarańczowa
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek makowy

mleko zagotować i sparzyć mak,odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa,żółtka utrzeć z 1/2 cukru a pozostały cukier ubić z białkami na sztywno,do maku dodać utarte żółtka,miód i sparzone rodzynki,skórkę pomarańczową,kilka kropli aromatu i tartą bułkę wszystkie składniki wymieszać dodać pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką połowę ciasta wylać do formy w kształcie trójkąta jeśli mamy i upiec w temp.180st.ok.20min.podobnie upiec drugą połowę ciasta,śmietanę zagotować z glukozą wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą,masło utrzeć na puszystą masę dodać czekoladę i rum,gotową masę wyłożyć na upieczony placek wyrównać i przykryć drugim upieczonym plackiem posmarować masa boki i wierzch mazurka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 18.08.2012 09:56
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak