Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z zielonej soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 350 g
jaja 2 szt
ceula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z zielonej soczewicy

Ciasto na pierogi robimy według ulubionego sprawdzonego przepisu.

Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, po czym odlać wodę, zalać świeżą i gotować, aż do miękkości. Następnie soczewicę można zmielić bądź nie, zależy jak kto woli.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać soczewicę, tartą bułkę, jaja, cebulę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać kilka łyżek wody.

Nakładać na wykrojone ciasto na pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.04.2015 12:25
ciekawe nadzienie
Stenka 15.06.2012 21:26
nie dodaję do farszu bułki tartej
Rafał10 25.05.2012 21:27
uwielbiam pierożki pod każdą postacią ! Twój przepis jest świetny !
msmariusz 24.05.2012 21:39
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak