Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem i szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
żółtko jajek 2 szt
białko 2 szt
smalec 50 g
margaryna 150 g
sól do smaku
mięso mielone 1/2 kg
szpinak świeży 4 główki
ząbek czosnku 3 szt
cebula 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem i szpinakiem

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, żółtek, smalcu i margaryny zagnieść ciasto. Jeśli będzie potrzeba więcej płynów można dolać do ciasta dwie, trzy łyżki zimnej wody.
Odstawić ciasto do lodówki na dwie/ trzy godziny.
Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną drobno cebulkę. Umyty szpinak porwać na kawałki i udusić razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Osobno przesmażyć mięso. Wszystkie składniki, cebulkę, szpinak, mięso wymieszać razem i przestudzić. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę. Dodać do mięsnej masy starty żółty ser, doprawić gałką muszkatołową solą oraz pieprzem i delikatnie przemieszać z białkami.

Ciasto rozwałkować na mniej więcej 1 cm wysokości( zostawić wyższe brzegi). Na ciasto rozłożyć farsz. Można z wierzchu przykryć farsz jakimiś wzorkami z resztek ciasta- ale nie ma takiej konieczności- mój wzorek nie jest szczególnie" piękny" ale za to tarta była bardzo smaczna:)
Piec ok. 1 godz 15 minut w temperaturze 190/200 stopni.
Podawać np. jako danie obiadowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 24.05.2012 21:39
smacznie
SYLKA 24.05.2012 20:39
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak