Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas na żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szkl.
czosnek 3 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
chleb razowy 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas na żurek

najlepiej przyrządzić go w kamiennym naczyniu a więc do naczynia wsypać mąkę i wlać wodę gorącą mieszając tyle aby powstała gęsta zawiesina dodać do niej obrany czosnek,liść laurowy,ziele angielskie i dokładnie wymieszać wystudzić,wlać litr przegotowanej wystudzonej wody i kromkę razowego chleba wraz ze skórką,owiązać garnek gazą i wystawić w ciepłe miejsce na 3-4dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak