Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 200 g
szparagi białe 500 g
dymki ze szczypiorkiem 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
wędlina drobiowa 150 g
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową

sos: sos paprykowo ziołowy (ja użyłam gotowego ale może być domowy na bazie ziół, papryki, octu i oliwy), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju rzepakowego, 3 łyżki wody

Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną umyć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym. Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.05.2012 07:25
wszystko idealnie ! Kocham szparagi, a Ty je tak dobrze dobrałaś do reszty w tym daniu!!
ziutula
ziutula 24.05.2012 20:39
samo zdrowie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak