Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ślaskie na słodko

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 70 dkg
mąka ziemniaczana dowolna ilość
jajko 1 szt
sól do smaku
masło 1/2 kostki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ślaskie na słodko

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Na stonicy ułożyć przeciśnięte ziemniaki w kopiec. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków usunąć. Do luki po usuniętej części wsypać mąkę ziemniaczaną (3 części ziemniaków, 1 część mąki). Wbić jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki. W środku każdego zrobić kciukiem odcisk. Kluski wrzycić do wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Masło włożyć do rondelka i podrumienić. Kluski wyłożyć na talerz, polać masłem, posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 20.08.2012 14:55
lubie kuski
ankaryba 20.06.2012 21:42
fajne :-)
Norgiusz 20.06.2012 14:01
super
Marko 04.06.2012 13:14
bardzo lubię
Marko 04.06.2012 13:14
bardzo lubię
Rafał10 24.05.2012 18:53
Ciekawy przepis :)
octo 24.05.2012 17:20
uwielbiam kluski slaskie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak