Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grillowany karp z sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 szt.
sok z cytryny
wino białe wytrawne 1 szkl.
cebula
natka pietruszki
masło 2 łyżki
sos
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
orzechy włoskie 15 dkg.
żółtko jajek
oliwa
bułka tarta pikantna 1 łyżka
ocet winny 1/2 szkl.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: grillowany karp z sosem

rybę sprawić umyć i pokroić w dzwonka włożyć do naczynia oprószyć solą i obłożyć ją plasterkami cebuli oraz natką pietruszki zalać winem,sokiem z cytryny i odstawić do lodówki najlepiej na noc,następnego dnia wyjąć rybę z marynaty układać na folii aluminiowej oprószyć przyprawami do smaku polać stopionym masłem folię zawinąć i układać na rozgrzanym grillu piec po 10min.z każdej strony,przygotować sos,w moździerzu utłuc orzechy włoskie z odrobiną wody w naczyniu utrzeć żółtko z oliwą powoli ubijając wlewać połowę octu dodać bułkę tartą,orzechy i sól do smaku,na koniec wlać resztę octu i dokładnie wymieszać,przygotowany sos podawać z upieczoną rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 12.09.2013 17:59
fajny pomysł na smaczne danie z karpia
Wafelek2601 11.07.2012 10:49
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak