Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zurek w chlebie.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
żur 1 butelka
chrzan 2 łyzki
boczek wędzony 15 dag
kiełbasa 15 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 2 łyzki
majeranek do smaku
chleb wg potrzeb
żurek śląski 1 torebka
jajko ugotowane na twardo wg potrzeb

Przepis i sposób przygotowania na: Zurek w chlebie.

Warzywa obrać pokroić w słupki,zalać wodą i gotować do miękkości.Cebule obrać ,drobno posiekać włozyć na gorący tłuszcz i bardzo mocno przyrumienić.Przełozyć do garnka z warzywami.Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kosteczke i zesmażyć - dodać do zupy.Gotowy żurek stopniowo wlewac do garnka sprawdzając smak zupy.
Zupę w proszku rozmieszać w zimnej wodzie,wlać do garnka i zagotowaĆ.Ja nie dodaję mąki tylko używam zupy z torebki żeby ja zagęścić.Żurek doprawić solą,pieprzem,majerankiem oraz chrzanem i wkroić jajko ugotowane na twardo pokrojone w drobna kostkę.Resztę jajek obrać i połówki wkładac bezposrednio do zupy.
Gotowe chlebki przeciąć,wydrązyć środki i wlewać zupę.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.06.2015 09:08
pysznie ona czaruje
Bernadeta 23.09.2013 08:20
pyszny żurek
Lis 04.09.2013 00:34
Pięknie podany żurek:)
Łukasz15 12.08.2013 09:51
Bardzo podoba mi się sposób podania tego żurku
IZABELA29 11.03.2013 08:21
już się boje tych przygotowań
ben-ka 10.03.2013 10:25
O tak! jeszcze trochę i będziemy szykowały potrawy świąteczne.
IZABELA29 09.03.2013 08:13
jeszcze trochę i święta
Wafelek2601 23.02.2013 00:27
Tak podany żurek wygląda świetnie
olkaaa 13.01.2013 11:16
dawno nie jadłam
alaaa 22.10.2012 20:10
bardzo ładnie podany ,uwielbiam żurek
monika141 25.08.2012 21:04
pycha
magdziorka6 09.08.2012 22:42
mój ulubiony zurek pycha
caroline1983 12.06.2012 22:16
wyglada niesamowicie
ben-ka 31.05.2012 08:14
Ja też miałam zawsze problem z małymi chlebkami ale już się skończył - piekarnia obok mnie piecze na zamówienie.
pacpaw 30.05.2012 20:52
jakoś nigdy nie mogę spotkać takich małych bochenków do żurku
barbara11561 30.05.2012 15:25
pyszny ,też tak jadłam:)
MAR3STA 27.05.2012 22:25
rewelacyjny żurek
Barbara35 27.05.2012 11:01
Pychotka, uwielbiam żurek, w chlebku jeszcze nie jadłam :)
ben-ka 26.05.2012 00:51
dzięki Tereso za podpowiedz,taki zurek w chlebie robiłam pierwszy raz i chyba miałam szczęście bo chlebki nie przeciekały:)
teresa18 25.05.2012 20:04
żurek podany po królewsku dobrze by było wydrążony chlebek podpiec w piekarniku wtedy nie przesiaknie zupą tak szybko,
anemon 25.05.2012 07:55
Powtarzam się, ale co tam, napiszę to jeszcze raz. Ty to potrafisz serwować posiłki, żurek podajesz jak w najlepszej restauracji. Twój żurek wygląda wspaniale.
misia53 25.05.2012 00:30
beniu,, jak Ty to wyczarowałas?
anja3107 24.05.2012 12:42
jadłam kiedyś tak podany żurek na weselu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak