Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z suszonymi grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 15 dkg
żur śląski 1 szkl
śmietana 18 proc 1/2 małego kubeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z suszonymi grzybami

Grzyby namoczyć. Do garnka włożyć grzyby, zalać 2 litrami wody i zagotować. Lekko posolić. Gotować do momentu aż grzyby będą miękkie. Następnie wlać żurek. Zagotować. Do wywaru dodać śmietanę i roztrzepać. Chwilę pogotować. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć ziemniaki, zalać żurkiem. Popieprzyć do smaku. Można dodać także ugotowane na twardo jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motyl 06.06.2012 18:34
robię podobnie super
kate.500 24.05.2012 16:50
smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak