Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe różyczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna w kostce 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
drożdże 50 gram
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko 1/2 szklanki
dżem truskawkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe różyczki

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i poczekać, aż rozczyn urośnie. Do mąki dodać resztę cukru, sól. Zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte drożdże. Mieszając mikserem bądź ręcznie dodać jajka i na końcu Kasię. Ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne.
Krok 1 - Truskawkowe różyczki foto
2
Gotowe wsadzić do miski i dać w ciepłe miejsce, aby jeszcze podrosło.
Krok 2 - Truskawkowe różyczki foto
3
Kiedy ciasto znacznie podwoi swoją objętość, rozwałkować je na stolnicy lekko podsypanej mąką na dość cienki placek w kształcie prostokąta. Nałożyć dżem truskawkowy i pokroić w długie paski na mniej więcej 4x10 cm.
Krok 3 - Truskawkowe różyczki foto
4
Z każdego paska zwinąć roladkę i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Truskawkowe różyczki foto
5
Odstawić je ponownie do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
Krok 5 - Truskawkowe różyczki foto
6
Smacznego.
Krok 6 - Truskawkowe różyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 29.05.2012 18:48
Po prostu PYCHOTA!!
ewasylwia 25.05.2012 14:57
Pomysłowe ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak