Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka faszerowana rydzami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 szt
bulion 100 ml
cebula 1 szt
sok z cytryny
ser żółty 10 dag
olej 2 łyzki
masło 1 łyzka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz
tymianek
rydze 30 (mrożone)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka faszerowana rydzami

Obraną cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Wrzucamy do niej rydze.- ja ich wcześniej nie rozmrażałam osobno, Doprawiamy cebulowo-grzybowy farsz solą, pieprzem oraz tymiankiem, następnie dusimy, aż będą miękkie i odparuje z nich woda. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy ,aż trochę przestygną. Na tarce ścieramy żółty ser i dodajemy go do farszu. MIeszamy. Za pomocą długiego i ostrego noża robimy w każdej z piersi z kurczaka nacięcie wzdłuż, tak aby powstała kieszonka, do której nałozymy farsz.Staramy się nie podziurawić mięsa, aby nadzienie z niego nie wypadało w trakcie obróbki termicznej. MIęso nacieramy sokiem wyciśniętym z cytryny, czosnkiem oraz przyprawami. Faszerujemy piersi z kurczaka. Ja uwielbiam grzyby, więc zawsze staram sie włożyć do mięsa jak najwięcej farszu :) Spinamy mięso wykałaczkami i obsmażamy z obu stron na rumiano. Kolejm krokiem jest wlanie bulionu do mięsa. Przykrywamy patelnię i dusimy wszystko około 15 minut. Podajemy pierś z kurczaka pokrojona w grube plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 30.05.2012 15:17
rewwelacyjnie wygląda;)
owocówka 24.05.2012 10:47
piękne
treonina 24.05.2012 09:38
piękne zdjęcie a danie jeszcze lepsze!
Rafał10 24.05.2012 08:47
wygląda mega apetycznie !
EWI 24.05.2012 08:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak