Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowo-melonowa z szynką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż paraboliczny 300 gram
melon 400-500 gram
szynka gotowana 200 gram
ser feta 100 gram
oliwa 3 łyżki
Szczypiorek cienki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowo-melonowa z szynką

Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego schłodzenia. Miąższ melona pokroić w kostkę lub wydrążyć z niego kulki.
Szynkę i ser pokroić również w kostkę, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z oliwą. Sałatkę można schłodzić przed podaniem, ale smakuje również bezpośrednio po sporządzeniu.
Listki bazylii użyłam tylko do dekoracji, a skorupki melona posłużyły jako miseczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 19.10.2012 23:07
tylko chęci na taką sałateczke dostałam
Betka 03.09.2012 10:58
rewelacja;)
Ewelina47 10.08.2012 21:23
wygląda rewelacyjnie pysznie , extra
Monika-twin 07.06.2012 06:17
nowość dla mnie, wygląda apetycznie
Rafał10 24.05.2012 07:19
wygląda prześlicznie :) składniki bardzo dobrze dobrane, wypróbuję z całą przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak