Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto truskawkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki świeże 200 gram
masło 2 łyżki
wino białe wytrawne 0,3 szklanki
cebula szalotka 1 szt
chilli szczypta
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
bulion warzywny 1 szklanka
ryż do risotto 160 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto truskawkowe

Kroki postępowania

1
Na głębokiej patelni/lub w rondelku/rozgrzać masło, dodać drobniutko pokrojoną cebulkę ,lekko poddusić ,i wsypać ryż. Całość chwilę mieszać na niewielkim ogniu, do chwili, kiedy ryż wchłonie tłuszcz i aromat .Dodać wino, a kiedy alkohol wyparuje podlewać stopniowo wywarem warzywnym i gotować powoli ryż./stale uzupełniając płyn/
Krok 1 - Risotto truskawkowe foto
2
Dodać część umytych, obranych i pokrojonych truskawek/pod koniec gotowania/.Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki doprawić solą, pieprzem, papryczką chilli. Jeśli lubimy kremową konsystencję .możemy dodać również trochę świeżej śmietanki.
Krok 2 - Risotto truskawkowe foto
3
Gotowe risotto wyłożyć na talerze i ozdobić świeżymi truskawkami/pokrojonymi lub zmiksowanymi/
Krok 3 - Risotto truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 06.06.2012 21:01
pyszne danko
sylwia / sytofala 24.05.2012 11:44
z truskawkami , musi być pyszne :)
Amellia 24.05.2012 09:00
pycha
Ewa6274879 23.05.2012 23:36
interesujący dobór składników - dla mnie to nowość :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak