Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
jajko 4 szt
masa
masła 1 kost
budynie cytrynowe 2 opak
woda 3 szkl
sok z cytryny
cukier 0,5 szkl
galaretka cytrynowa 1 opak
Krem:
herbatniki 2 opak
bita śmietana 2 opak
kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec

BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, ostrożnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy ,wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.30 minut
MASA BUDYNIOWA
Do rondla wlać 2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.
Budynie rozprowadzić w 1 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się wody z cukrem, zagotować.
Zestawić budyń z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
MASA ŚMIETANKOWA
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
SKŁADANIE CIASTA
1.biszkopt
2.masa cytrynowa
3.masa śmietankowa
4.herbatniki
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 23.05.2012 21:22
Bardzo fajne musi być to ciasto.
Rafał10 23.05.2012 20:20
oj przepyszne to Twoje ciacho, już same składniki mówią same za siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak