Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy 1 szt.
kawa 100 ml
spirytus 6 łyżek
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
ananas w puszce 1 szt.
dżem morelowy 1 szt.
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 100 gram
czekolada 1 szt.
margaryna 2 szt
budyń śmietankowy 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka 2 łyżki
mleko 1 szt.
cukier 300 gram
masa plastyczna:
galaretka truskawkowa 1 szt.
Biszkopt 1 orzechowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka

Kroki postępowania

1
Pieczemy w tortownicy dwa biszkopty jeden kakaowy a drugi orzechowy
przepisy na te ciasta znajdziecie tu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223767/ciasto-na-torta-orzechowe.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223784/ciasto-czekoladowe-na-torta.html
po przestudzeniu kroimy je na dwie części .
Układamy płaty na przemian raz kakaowe raz orzechowe.
Zaparzamy espresso i dodajemy dwie łyżki spirytusu w ten sposób powstanie pącz do nasączania biszkopta ,
każdy płat biszkopta nasączamy przed położeniem kremu.
Krok 1 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
2
Galaretki robimy w 3/4 szklanki wody każda jak zastygną kroimy je na kosteczki , tak samo jak ananasa
Krok 2 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
3
orzechy i czekolady drobno siekamy , a rodzynki parzymy w gorącej wodzie.
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie oraz mąkę dodajemy żółtka . Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy budyniem . Pozostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i po łyżce dodajemy budyniu , na koniec dodajemy trzy łyżki spirytusu
Masę utartą budyniową dzielimy na trzy części .
Do jednej dodajemy czekoladę , rodzynki i orzechy
do drugiej wsypujemy galaretki pokrojone w kostki i 3/4puszki ananasa
trzecią zostawiamy czystą
Krok 3 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
4
na podstawce układamy biszkopta , nasączamy go pączem i układamy na nim masę z galaretkami , przykrywamy drugim płatem biszkopta i znów nasączmy
Krok 4 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
5
pozostałą część ananasa mieszamy z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym i robimy z tego kolejną warstwę tortu , którą przykrywamy kolejnym płatem biszkopta , znów nasączmy
Krok 5 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
6
nakładamy masę bakaliową i przykrywamy ostatnim płatem biszkopta
Krok 6 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
7
Czysty krem rozsmarowujemy po całym torcie by zapewnić dobrą przyczepność masie plastycznej
Krok 7 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
8
dekorujemy tort według własnego pomysłu ...to mój tort ślubny zrobione wspólnie z moim mężem
Krok 8 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 17.11.2012 10:26
świetny :)
smerfetka79 12.10.2012 23:55
smakowity
smerfetka79 12.10.2012 23:55
smakowity
krokodyl 11.06.2012 11:35
no brawo :) pysznie
irenka 31.05.2012 16:21
ślicznie wygląda,na pewno pyszniutki
sylwia / sytofala 23.05.2012 22:28
lubię zabawę z masą cukrową :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak