Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strasznie orzechowy tort z kakaowa pajęczyną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5
orzechy mielone 5 łyzek
cukier 5 łyzek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 0,5 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyzki
Polewa:
margaryna 0,5 kostki
mleko 4 łyżki
kakao 4 łyzeczki
cukier 4 łyzeczki
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Strasznie orzechowy tort z kakaowa pajęczyną

Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodać przesitowana makę z proszkiem oraz mielone orzechy i bułke tartą. Wszytsko dobrze wymieszac i piec 25m inut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.
Masa: kawe zalac pół szklanki wody, a nastepnie rozpuścic w niej zelatynę. Ostudzić. Smietane ubic na puch z cukrem pudrem. Powoli wlewac żelatynę cały czas miksująć.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z mlekiem, cały czas mieszając dodać kakao i cukier.
Biskzopty przełożyć mase i posmarowac boki. Obsypac je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu polac polewą i posypac orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 23.05.2012 20:37
uwielbiam strasznie orzechowe torciki :) są lepsze niż te zwykłe...
agunesu 23.05.2012 17:41
super tort!
EWI 23.05.2012 13:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak