Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szpinakowe naleśniki z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 2 szklanki
sól do smaku
mrożony szpinak 5-6 łyżek
piersi z kurczaka 1/2 kg
szpinak mrożony 7 łyżek
cebula 1 szt
kostka rosołowa 1/2 kostki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietanka kremowa 1 łyżka
majonez 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej
masło
natka pietruszki
ser żółty 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: szpinakowe naleśniki z kurczakiem

przygotuj ciasto(zmiksuj mleko jaja,mąkę szpinak,sól i pieprz)jeżeli używasz mrożonego szpinaku to go rozmróż i odsącz potem zmiksuj blenderem.na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki. farsz:mięso umyj,osusz,i pokrój w kostkę,cebulę obierz i pokrój w kostkę,na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso,przypraw do smaku,dodaj cebule i smaż chwilę razem, dodaj szpinak, i kostkę rosołowa, rozpuszczonych w kilku łyżkach gorącej wody,wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.sos:stary ser, wymieszaj ze śmietana i majonezem oraz sokiem z cytryny. naczynie żaroodporne posmaruj masłem.na każdy naleśnik ułóż po kilka łyżek farszu z kurczaka naleśniki, zwiń w ruloniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym polej sosem piecz w temperaturze 180 około 15 minut do czasu aż sos lekko się zarumieni. w czasie gdy naleśniki się pieką umyj i posiekaj natkę pietruszki lub potnij ją nożyczkami. przed podaniem posyp naleśniki natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak