Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec Wielkanocny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 300 g
cukier 0,5 szklanki
bakalie 0,5 szklanki
białko 4
Ciasto:
jajko 5
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
Polewa:
margaryna 100 g
mleko 0,5 szklanki
kakao 2 łyzki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Wielkanocny

Mak sparzyć i dwa razy zmielic. Wymieszać z bakaliami i dzemem. Białka ubić z cukrem na sztywno i wymieszać z makiem. Piec ok. 25 minut.
Ciasto:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 26 minut. Po upieczeniu
Margarynę rozpuscić . Dodać mleko i szybko mieszać cały czas podgrzewając. Dodac kakao i cukier gdy całkowicie się wymieszają polac ciasto i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak