Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pachnące racuchy z kwiatów dzikiego bzu

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwiaty bzu 10 szt
mąka pszenna 200 gram
jaja 2 szt
woda gazowana 250 ml
likier z czarnego bzu 1 łyżka
sól do smaku
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pachnące racuchy z kwiatów dzikiego bzu

Kroki postępowania

1
Trzepaczką lub mikserem wyrobić ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany
/ gęstość należy regulować wodą/. Pozostawić na ok.30 minut.
Kwiatostany czarnego bzu delikatnie opłukać/ lub tylko przeglądnąć i osunąć to ,
co zbędne/ i ostrożnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 1 - Pachnące racuchy z kwiatów dzikiego bzu foto
2
Następnie zanurzać je w cieście /należy chwilę poczekać aż nadmiar ciasta spłynie/.Trzymając za łodygę kwiatostanu smażyć na głębokim tłuszczu ok 3 min./zależy od gęstości ciasta/.
Kwiat powinien być całkowicie zanurzony w tłuszczu i nie musi być przewracany na drugą stronę .Kiedy ciasto z góry będzie ścięte ,a dół złocisty kwiaty są gotowe.
Po usmażeniu przełożyć je na papierowy ręcznik.
Krok 2 - Pachnące racuchy z kwiatów dzikiego bzu foto
3
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub delikatnie polać syropem z czarnego bzu.
Krok 3 - Pachnące racuchy z kwiatów dzikiego bzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak