Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pachnące racuchy z kwiatów "akacji"

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jaja 2 szt
mleko 2% 1/2 szklanki
woda gazowana 1/2 szklanki
sól do smku
skórka cytrynowa do smaku
cukier puder do posypania
kwiat akacji 6 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pachnące racuchy z kwiatów "akacji"

Kroki postępowania

1
Kwiaty akacji/robinii/włożyć do zimnej wody i pozostawić w niej ok.30-40 min.Wypłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć na papierowym ręczniku. Właściwie płucząc kwiaty pozbawiamy ich pyłku kwiatowego. Jeśli jesteśmy pewni, że kwiaty są rzeczywiście czyściutkie -wystarczy rozłożyć je na kilka godzin na białej ściereczce, dokładnie przeglądnąć, usunąć robaczki lub poczekać aż same uciekną. Ja jednak zdecydowałam się umyć kwiaty.
Krok 1 - Pachnące racuchy z  kwiatów "akacji" foto
2
Przygotować ciasto naleśnikowe.
Jajka ubić z cukrem/przy pomocy miksera/dodać szczyptę soli, a następnie przesianą mąkę i mleko i starta skórkę cytrynową. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę regulując gęstość ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić je na ok.30 minut.
Krok 2 - Pachnące racuchy z  kwiatów "akacji" foto
3
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.Trzymając kwiaty za ogonek zanurzać je w cieście naleśnikowym tak aby cała kiść pokryła się ciastem. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złocisty kolor.
Krok 3 - Pachnące racuchy z  kwiatów "akacji" foto
4
Gotowe racuch posypać cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem miodu np. akacjowego.
Krok 4 - Pachnące racuchy z  kwiatów "akacji" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 22.05.2012 23:43
oj apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak