Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż ze śmietaną i bakłażanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
cebula
ząbek czosnku
sok z cytryny
mała śmietana
sól
pieprz
oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ryż torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż ze śmietaną i bakłażanem

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.



Bakłażana należy przekroić na pół wzdłuż, naciąć miąższ w krateczkę, posolić i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie należy go obficie spłukać wodą.



Bakłażana kroimy w plasterki i zesmażamy na patelni. Jak się przyrumieni to dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażamy i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem.



Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny z odrobiną soli i pierzu. Jak się kurczak przyrumienie, to wlewamy śmietanę i chwilę mieszamy na wolnym ogniu.



Sos wykładamy na ryż

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak