Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik wiedeński

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 10
cukru 1 szk
cukry waniliowe 2
budyń śmietankowy 1
mąki pszennej 1 łyżka
rodzynek 100 g
margaryny kasia 250 g
sera zmielonego 1 kg
Polewa:
margaryny kasia 1/3 kostka
kakao 1 czubata łyżka
mleko 2 łyżka
cukru 1/3 szk
posypka do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik wiedeński

Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielony ser i rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do większej tortownicy lub na blaszkę do pieczenia. Serki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-70 minut w zależności od piekarnika. Składniki na polewę rozpuścić na małym gazie ale nie zagotować. Zimny sernik polać polewą i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.12.2015 23:56
świetny,uwielbiam serniki
caffee_tea 05.09.2012 22:55
mniam
cukiereczek 26.05.2012 14:29
smaczne
Kamila/kami007 23.05.2012 00:56
mniam
1j1o1l1a1 22.05.2012 22:22
jaki żółciutki i apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak