Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mleko 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Odrobinę mleka odlewamy i lekko podgrzewamy. Następnie do letniego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę łyżkę cukru. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cukier, rozczyn z drożdży oraz resztę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto ma odstawać od ręki. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciełe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy placuszki, nakładamy porcję marmolady i formujemy bułeczki. Musimy pamiętać, żeby je dobrze skleić. Bułeczki układamy w odstępach na blasze i odstawiamy na kilkanaście minut, aby jeszcze podrosły. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Następnie bułeczki pieczemy na złoty kolor w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 22.05.2012 22:25
mnie by smakowały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak