Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos beszamelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 7 łyżek
mąka 7 łyżek
mleko 4 szklanki
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
ser żółty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sos beszamelowy

W wiekszym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy do niego mąkę i chwilę smażymy. należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodajemy mleko i rozprowadzamy masę mączną. Gotujemy na małym ogniu mieszając cały czas, do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy ser. Sos pasuje do sałatek, a nawet do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.12.2013 14:05
Dobry taki .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak