Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa do tortów mocno truskawkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: masa do tortów mocno truskawkowa

Truskawki pokroić w drobną kostkę, odłożyć ok 1 szklanki, resztę zasypać 1/4 szklanki cukru i odłozyć aż puszczą sok. Dodać kwasek i podgrzewać na małym ogniu aż uzyskają konsystencję dżemu, przetrzeć przez drobne sitko, ostudzić.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki, resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem (można dodać wanilii), dodać rozpuszczone mąki i zagotować budyń. Ostudzić.
Margarynę (lub niesolone masło) utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami budyń na zmianę z musem truskawkowym, ucierać do wyczerpania składników. Dodać odłożone truskawki, wymieszać.
Masa idealna do tortów biszkoptowych oraz deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak