Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik świąteczny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 1/2 szk
mąki pszennej 5 łyżka
mąki ziemniaczanej 4 łyżka
jajek 5
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1
masa
śmietany kremówki 400 ml
galaretka owoce leśne 1
przegotowanej gorącej wody 1 szk
cukry waniliowe 2
serka mascarpone 250 g
brzoskwinie w puszce 1 puszka
DODATKOWO:
posypki czekoladowej do ciast 2 łyżka
dżem wiśniowy 1 ( 350 ml )

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik świąteczny

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( tylko dno ). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 01.08.2013 21:03
Bardzo lubię brzoskwinie w ciastach. Nie są zbyt kwaśne jak np wiśnie i komponują się dobrze z wieloma kremami.
Anna133 05.09.2012 21:34
jakie cudo
wiola333 02.09.2012 10:09
mniam
eliza135 15.08.2012 18:43
pychotka
SmacznaPyza 22.05.2012 21:35
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak