Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na indyczą nutę

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
marchewka 1 duża
podgotowanych kurek 300 g
marynata
octu balsamicznego 1/4 szk
przyprawy złocisty kurczak 1 łyżka
sosu teriyaki 5 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 3 szczypta
sól
olej 4 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Na indyczą nutę

Składniki na marynatę wymieszać. Podudzia umyć i osuszyć, każde natrzeć marynatą i odstawić na godzinę. Po pół godziny można je odwrócić na drugą stronę. Na patelni rozgrzać olej, położyć podudzia i podsmażyć z obu stron. Gdy się ładnie zarumienią, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w paski paprykę oraz kurki ( użyłam mrożonych ). Dusić wszystko do miękkości. Podawać np. z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.05.2012 08:21
apetyczne
Rafał10 22.05.2012 21:18
uwielbiam indyczka robionego w ten sposób... u nas w domu zawsze mówiliśmy na ten przepis "indyk po cygańsku" :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak