Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
mąka 50 dag
rodzynki do smaku
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
czekoladowa polewa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Żółtka ucieramy z margaryną, z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia musimy wymieszać z mąka i wlewamy raz mleko raz mąke z cukrem do pozostałych składników. Rodzynki mieszamy lekko z maka, tak by były lekko obtoczone i dodajemy do pozostałych składników. Białka jaj ubijamy razem ze szczypta soli i dodajemy do reszty delikatnie mieszając.

Blaszkę ( podłuzną) smarujemy tłuszczem , wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.

Nastepnie ciasto wyjmujemy z formy. Polewamy obficie z każdje strony polewą czekoladową, najpier 3 boki, gdy juz wystygną pozostały 1 bok.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 17.08.2012 14:54
uwielbiam keksy
Ewelina47 30.07.2012 21:06
ale bym zjadła takiego kaksika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak