Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 500 g
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
mąka do obtoczenia
cebula 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
ogórki kiszone

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

Kroki postępowania

1
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę, cebulę, jajko, sól i pieprz.
Dobrze wyrobić masę.
Masa powinna być jednolita i gładka.
NADZIENIE:
Ogórki kiszone pokroić w słupki.
Nabierać ręką porcje mięsa, lekko spłaszczyć, kłaść po jednym słupku ogórka, dobrze zlepiać i formować podłużne zrazy, obtaczać w mące.
Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Krok 1 - Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem foto
2
Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu kilka minut.
Krok 2 - Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem foto
3
Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką
Krok 3 - Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem foto
4
Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem
Krok 4 - Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina55 22.05.2012 19:25
Smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak