Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kawowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 sztuki
cukier 0.5 szklanki
budyń śmietanlowy 1 opakowanie
mleko 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 300 g
likier jajeczny 2 kieliszki
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
orzechy mielone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: tort kawowy

pieczemy biszkopt z 4 jaj,
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozrabiamy kilkoma łyżkami mleka. Masę wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy.

Kawę rozpuszczamy w 0,5 filiżanki wody, zostawiamy do wystygnięcia

Masło ucieramy na puch, dodajemy zimną masę budyniową, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy kawę, a na końcu likier jajeczny.

Biszkopt dzielimy na 3 placki, pierwszy smarujemy kremem, układamy na nim kolejny dociskamy i znowu smarujemy. Potem układamy trzecią warstwę ciasta, smarujemy kremem wierzch i brzegi.
Brzegi ciasta obsypałam startymi orzechami a ponieważ zostało mi trochę kremu dodałam do niego trochę kakao i przyozdobiłam nim tort,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 31.10.2012 11:43
świetne
Gosia20 26.09.2012 14:09
mmm pychotka
mamusia1 16.08.2012 20:11
wspanialy
Ewa104 19.07.2012 11:36
Smacznie wygląda.
Betka 30.05.2012 14:48
zjadłabym kawałeczek;)
marcinek 26.05.2012 19:14
z kawą na pewno pyszny
jozefinach 24.05.2012 10:36
Uwielbiam torty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak