Przepis i sposób przygotowania na: tort czarnolas
Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czasami po upieczeniu biszkoptu robi się "górka", Ewa Wachowicz radzi, by biszkopt po wyjęciu z formy odwrócić dnem do góry, wtedy "górka" powinna się wyrównać.
Biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.Teściowa poradziła mi, że najlepiej się kroi się biszkopt, który był upieczony dzień wcześniej, tak też zrobiłam. Następnego dnia przecięłam tort na trzy części (można to zrobić za pomocą noża z piłką lub zwykłej bawełnianej nitki).
Wiśnie odsączamy z kompotu, a kompot mieszamy z wiśniówką.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. następnie dodajemy do niej ostudzoną żelatynę. rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Pierwszy biszkopt ponczujemy kompotem wymieszanym z wiśniówką, następnie nakładamy warstwę dżemy i bitej śmietany, na śmietanie układamy odsączone wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem i czynność powtarzamy. Ostatni biszkopt ponczujemy i smarujemy tylko bitą śmietaną. po bokach smarujemy tort bitą śmietaną i obsypujemy czekoladą startą na tarce.
Tort dobrze jest włożyć na kilka godzin do lodówki.