Suvlaki z kurczaka

Suvlaki z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczka

    1 szt
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • cytryna

    1 szt
  • jogurt grecki

    1 op
  • sół, pieprz, oregano

  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy i kroimy w cienkie długie paski przyprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie nakłuwamy na wykałaczki do szaszłyków. Grillujemy.

Ogórka ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy nadmiar wody.

Jogurt łączymy z ogórkiem i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz łyszkę oliwy z oliwek, mieszamy.

Gotowe suvlaki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy oregano. Podajemy z tzatzikami.

Greckie suvlaki to po prostu paski mięsa ugrillowane na patyku. Grecy jedzą głównie drobiowe i wieprzowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agogo2

05.02.2012 23:08
ciekawe

agogo2

05.02.2012 23:07
ciekawe

Magda60

05.02.2012 22:26
dobre

rjustysia

05.12.2011 10:03
Świetne! Chętnie sama zrobię :)

Krzysztof18

20.10.2011 13:34
wspaniałe

IlonaAlbertos

22.01.2011 12:01
Bardzo ciekawy przepis. Muszę wypróbować.

gusia1000

24.12.2010 00:37
wygląd na medal.

Islanzadi

17.10.2010 00:09
Świetny przepis :)

edyta18-20

25.09.2010 11:32
bardzo ciekawy przepis

wedith1

24.09.2010 20:29
Mniam! Pychotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat