Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka w zielonej herbacie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1/2 kg
woda 1/2 szklanki
suszona mięta 1 łyżeczka
nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
anyż 1 szczypta
kardamon 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
herbata zielona 2 jaśminowa
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w zielonej herbacie

Kroki postępowania

1
Herbatę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy torebki, a sam wywar zostawiamy do ostygnięcia.
Mięso po opłukaniu wodą, kroimy na plastry, które możemy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Krok 1 - Filet z indyka w zielonej herbacie foto
2
W moździerzu rozcieramy miętę, gorczycę, kolendrę, sól, anyż, kardamon i pieprz. Przyprawy mieszamy z oliwą, musztardą, miodem i ostudzoną herbatą.
Krok 2 - Filet z indyka w zielonej herbacie foto
3
Gotową marynatą nacieramy indyka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Filet z indyka w zielonej herbacie foto
4
Gotujemy na parze przez 15-20 minut.
Krok 4 - Filet z indyka w zielonej herbacie foto
5
Podałam z białym ryżem ugotowanym na sypko, groszkiem i marchewką ugotowanymi na parze.
Krok 5 - Filet z indyka w zielonej herbacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 16.08.2012 21:08
Ciekawe połączenie.
barbarella 22.05.2012 15:38
wygląda smakowicie, muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak