Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebule 3
ziemniaki 3
marchew 2
jajko 5
majonez 400 g
ocet 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
cukier 0,5 łyzeczki
pieprz do smaku
matijasy 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroic na mniejsze kawałki ok. 3-4 cm i skropić octem. Ziemniaki i marchewkę ugotować w skórce i obrac dopiero po ostudzeniu. Ugotowac jajka na twardo. Cebule obrac i pokroic w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Odcedzic i lekko posolic i pocukrzyć.
Krok 1 - Śledzie pod pierzynką foto
2
Śledzie ułożyć na dnie naczynia, posypać cebulą. Na nia zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach (ścierac bezpośrednio na cebulę, nie wczesniej żeby się nie posklejało). Posmarować majonezem, posolić i popieprzyć. Nastepnie zetrzeć marchewkę i znów posmarowac majonezem i doprawić.
Krok 2 - Śledzie pod pierzynką foto
3
W kolejnej warstwie zetrzeć jajka i posmarować majonezem. Doprawić i posypać szczypiorkiem.
Krok 3 - Śledzie pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak