Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto chałwowe z bezami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka czubata 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowe z bezami

Wszystko połączyć. Piec 20 min w temp. 180 st. Ostudzić. Przekroić na pół.

MASA CHAŁWOWA:
20dag chałwy waniliowej,
4 żółtka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
szkl. mleka,
kost. masła.

Żółtka rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, dodać mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć z chałwą i zimnym budyniem.

MASA CZEKOLADOWA:
3 łyżki cukru pudru,
kost. masła,
tabliczka gorzkiej czekolady.

Masło utrzeć z pudrem i roztopioną czekoladą.

DODATKOWO:
4 duże bezy,
polewa czekoladowa.

Jeden placek posmarować chałwą, posypać 3 pokruszonymi bezami. Wyłożyć masę czekoladową. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą i posypać pozostałą pokruszoną bezą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.11.2013 13:30
rewelacyjne ciacho
Iwusia 03.05.2013 23:09
wspaniały przepis na smakowite ciacho
bietka 02.09.2012 17:00
pycha
Mr. & Mrs. Sandman 28.08.2012 10:27
Chałwa i bezy? Musimy spróbować :)
jolanta19 22.05.2012 14:29
super
iziona 22.05.2012 13:26
To ciasto jest pieruńsko słodkie, ale bardzo je lubię i też robię od czasu do czasu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak