Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konserwa mięsna z papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 2 kg
pieprz do smaku
kolendra mielona 1 łyżeczka
woda 2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat
Czosnek suszony Prymat 1 op.
boczek 1 surowy bez kości
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
papryka 3 szt.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa mięsna z papryką

Boczek pokroić w drobne kawałki sprawdzając, czy nie ma w nim kawałków żeber.
Łopatkę pokroić w paski - zmielić razem z boczkiem.
W wodzie namoczyć żelatynę i odstawić do spęcznienia.
Zmielone mięso wyrobić z solą peklową, żelatyną, resztą wody i przyprawami.
Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Masę mięsną ponownie wyrobić i dodać paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Napełnić ciasno średnie słoiczki (350-500ml) do 4/5 wysokości.
Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować dwukrotnie, w odstępach 24 godzin, po 60-80 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 26.08.2012 11:21
pycha
Renataj 20.08.2012 23:30
Konserwa własnej roboty - fajne.Bardzo apetyczny pomysł.
Habibi 23.05.2012 00:10
Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś ciekawego dla siebie :)
Gosia20 22.05.2012 11:27
świetna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak