Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
musztarda dijon 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
olej rzepakowy 6 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1/2 łyżeczka
chili 1/2 łyżeczka
rozmaryn 1/2 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczka
karkówka 70-80 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka

Kroki postępowania

1
Kolendrę i rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe przyprawy oraz musztardę i olej, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Grillowana karkówka foto
2
Przygotowaną marynatą smarujemy umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Mięso wkładamy na 5-6 godzin do lodówki.
Krok 2 - Grillowana karkówka foto
3
Po tym czasie pieczemy na grillu (stołowym lub ogrodowym) około 50- 60 minut- co kilka minut mięso przewracamy, aby się nam nie przypaliło.
Krok 3 - Grillowana karkówka foto
4
Ja mniej więcej po 30 minutach nacięłam odrobinę mięso, aby łatwiej mi było kontrolować czas pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Krok 4 - Grillowana karkówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 07.08.2012 16:40
świetne
BernadettaP 03.06.2012 21:00
Tak, grillowałam cały kawałek i był taki leciutko krwisty- ja widać na zdjęciu. Gdybym go jeszcze pogrillowała z 5 minut, to byłby już całkowicie dopieczony. Specjalnie nacięłam jednak odrobinę mięso, aby łatwiej mi było wychwycić ten moment, gdy karkówka była dla nas idealna :)
pacpaw 03.06.2012 20:44
w środku się dopiekło? rozumiem, że grillowany był cały 700-800 gramowy kawałek karkówki. Przyznam, że tak dużych porcji jeszcze nigdy nie grillowałem
Katarzyna54 22.05.2012 08:48
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak