Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany boczek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka
oregano 1/2 łyżeczka
chili 1/4 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
tymianek 1 duża szczypta
płatki suszonych pomidorów 1/2 łyżeczka
boczek 30 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany boczek

Kroki postępowania

1
Boczku używam w kuchni stosunkowo rzadko, przede wszystkim dlatego, że zawiera mnóstwo tłuszczu. Niedawno dostałam jednak od teściów mnóstwo świeżego mięsa (i przeróżnych wyrobów), w tym także kawałek boczku i postanowiłam go upiec na grillu. Hmmm, było co prawda mega kalorycznie, ale bardzo apetycznie. Wszystkie przyprawy- z wyjątkiem soli, dokładnie razem mieszamy. Boczek kroimy na około 0,5 cm plasterki, nacieramy odrobiną soli peklowej i odstawiamy co najmniej na godzinę.
Krok 1 - Grillowany boczek foto
2
Po tym czasie posypujemy z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw i odkładamy na kolejną godzinę. Pieczemy na grilli stołowym lub ogrodowym po kilkanaście minut z każdej strony- aby tłuszcz dobrze się wytopił.
Krok 2 - Grillowany boczek foto
3
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Grillowany boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzelika
andzelika 28.08.2012 21:34
boczek na grilu zawsze ma swoje miejsce pychota
pacpaw 30.05.2012 21:03
najprostsza i najsmaczniejsze danie z grilla. w moim towarzystwie boczuś to pozycja obowiązkowa na każdym grillu
Katarzyna54 22.05.2012 08:49
pycha
Ewa6274879 21.05.2012 22:17
taki boczuś jest na prawdę bardzo smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak