Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełkowo-zeberkowy obiad

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka 20 dag
żeberka 20 dag
musztarda do natarcia
majeranek do natarcia
Zioła prowansalskie suszone Prymat do natarcia
sól 1/4 łyżeczki
pieprz czarny do natarcia
oregano do natarcia
olej do smażenia
sos sojowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do natarcia
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smazenia
woda do smażenia
pomidor 1 kg
szczypiorek do pomidorów
ketchup 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełkowo-zeberkowy obiad

Pomidora płuczemy, kroimy w plasterki. Na talerzyk wykładamy je. Polewamy jogurtem smietanowym, posypujemy solą i piperzem. Na wierzch wykładamy kawałeczki szczypiorku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odccedzamy. Ubijamy. Wykładamy porcje na talerz.


Przyrządzenie zeberek :
20dag żeberka,
do natarcia musztarda,
do natarcia majeranek,
do natarcia zióła prowansalskie,
1/4 łyżeczki Sól,
do natarcia pieprz czarny,
do gotowania woda,
do smazenia olej,
do natarcia oregano


Zeberka porcujemy- 1-2 sztuki. Myjemy. Nacieramy musztardą z każdej strony. Pieprz, sól, zioła i majeranek służą nam do natarcia żeberek będących w musztardzie. Zostawiamy je tak przygotowane przez 4 h. Następnie do woka dodajemy olej, i trochę wody i dusimy na małym ogniu do miękkości nasze żeberka. OD czasu do czasu zmianiając stronę.

W oddzielnych naczyniach przygotowujemy skrzydełka:
20 dag skrzydełka,
1 łyżka sos sojowy,
do smaku papryka słodka,
2 łyżeczki ketchup ostry,
1 łyżka sok z cytryny,
do smaku pieprz i sól

Skrzydełka płuczemy. Składniki powyżej wymienione łączymy ze sobą, mieszamy. Obraczamy w niej skrzydełka. i pozostawiamy na 4 godziny.Smażymy w woku z olejem, i podlewamy wodą.następnie podduszamy po około 7 minutach pod przykryciem,Dusimy je ąż do miękkości. od czasu do czasu mieszając, by z każdej strony mięsko było miekkie.

Żeberka i skrzydełka wykładamy na talerz.

Ziemniaki polewamy tłuszczem z żeberek bądz skrzydełek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 24.02.2014 09:07
To co lubię, skrzydełka i żeberka w jednym.
AURELKA 11.06.2013 21:25
bardzo smaczny
Aannkaa82 15.03.2013 20:53
Raj dla kogos kto lubi mieso czyli kogoś takiego jak ja :). Pysznie wglada.
jolanta19 22.05.2012 14:28
super
treonina 21.05.2012 22:22
wygląda bardzo apetycznie!
przemek20008 21.05.2012 22:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak