Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa biała wieprzowa - w słoikach

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
karkówka 1,5 kg
czosnek 5-6 ząbków
pieprz 10-12 ziaren
ziele angielskie 6-8 ziarna
Majeranek suszony Prymat 3-5 łyżek
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa biała wieprzowa - w słoikach

Mięso wieprzowe (łopatkę i karczek) umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Łopatkę bardzo drobno pokroić w kosteczkę lub zmielić przez bardzo grube sito.
Karczek grubo zmielić i połączyć z łopatką.
Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę wprost do mięsa, dodać majeranek.
Dodać utłuczony (młotkowany) pieprz i ziele angielskie.
Do mięsa z przyprawami wlać 1,5 szklanki wody i dodać sól peklową - wyrobić, aż mięso wchłonie wodę.
Nakryć i odstawić w chłodne miejsce na 8-12 godzin.
Masę mięsną ponownie dokładnie wyrobić i ciasno napełnić nim wyparzone średnie słoiki (350-600ml) do wysokości 4/5 - zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zapasteryzować dwukrotnie, w odstępie doby, po 60-90 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 27.05.2012 08:32
Ciekawy pomysł.
jolanta53 22.05.2012 08:51
Jest naprawdę pyszna i zdrowa - wiadomo też, co zostało użyte do jej ''produkcji'' :)
Habibi 22.05.2012 07:59
Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak