Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotleciki ryżowe w pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
jajko 3 szt.
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
papryczka chili 1 szt.
bułka tarta pikantna 3 łyżki
masło 4 łyżki
pomidory 1/2 kg.
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
sól
oregano 1 łyżka
ser gouda 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: kotleciki ryżowe w pomidorach

cebulę szczypior i papryczkę umyć drobno posiekać,pomidory umyć i pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę,rozgrzać masło i zeszklić połowę cebuli dodać ryż chwilę przesmażyć zalać 2 szklankami wody osolić i ugotować,przestudzić dodać tartą bułkę,jajka,oregano,połowę startego sera i papryczkę dokładnie wyrobić na jednolitą masę,pozostałą cebulę zeszklić wraz z czosnkiem dodać pomidory,szczypior wymieszać i dusić ok.5min.z wyrobionej masy ryżowej formować kotleciki i smażyć na oleju,pomidory wyłożyć do naczynia żaroodpornego na nich układać usmażone kotleciki posypać pozostałym startym serem i zapiec w piekarniku w temp.180st.ok.30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.08.2012 01:47
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak