Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
szpinak 300 g
serek naturakny 300 g
czosnek 2 ząbki
jajko 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
oliwa 4 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Dokładnie umyty szpinak delikatnie siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy sól ziołową, pieprz kolorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Mieszamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Indyk ze szpinakiem foto
2
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Krok 2 - Indyk ze szpinakiem foto
3
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem
Krok 3 - Indyk ze szpinakiem foto
4
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Krok 4 - Indyk ze szpinakiem foto
5
Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na kanapki.
Krok 5 - Indyk ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inal 08.10.2012 15:27
Mmm,uwielbiam mieso z indyczka:)
wedith1 28.08.2012 20:50
Rewelacja!
dwa pokoje z kuchnią 23.05.2012 00:03
moje smaczki!
sylwia / sytofala 21.05.2012 20:12
smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak