Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
olej 50 ml
mleko 2 szkl
margaryna 10 dag
drożdże 15 dag
cukier 20 dag
jajko 6 szt
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy margarynę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodajemy do tego ciepłe mleko (1 szkl) i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy je do mąki, wlewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko (ciepłe), odrobinę soli, cukier. gdy ciasto już dobrze wyrobimy dodajemy do niego ły olej i margarynę. Ciasto należy wyrabiać tak długo aż będzie odvchodziło od ręki. Wierzch ciasta lekko posypuyjemy maką, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia 40-50 min.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy je na prostokątne placki i robimy dowolne nadzienie ( dżem, rodzynki, kakao), zwijamy w rulon, smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy je ok 30-35 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Wierzch ciasta możemy posmarować polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 02.12.2011 22:08
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak