Drożdżowe

Drożdżowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • olej

    50 ml
  • mleko

    2 szkl
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    15 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajka

    6 szt
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy margarynę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki, dodajemy do tego ciepłe mleko (1 szkl) i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy je do mąki, wlewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko (ciepłe), odrobinę soli, cukier. gdy ciasto już dobrze wyrobimy dodajemy do niego ły olej i margarynę. Ciasto należy wyrabiać tak długo aż będzie odvchodziło od ręki. Wierzch ciasta lekko posypuyjemy maką, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosnięcia 40-50 min.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, rozwałkowujemy je na prostokątne placki i robimy dowolne nadzienie ( dżem, rodzynki, kakao), zwijamy w rulon, smarujemy rozmąconym jajkiem, pieczemy je ok 30-35 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Wierzch ciasta możemy posmarować polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jaheira11

02.12.2011 22:08
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat