Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czysty z rabarbarem - do krokietów, uszek i pierogów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki 1 kg
rabarbar 1/2 kg
skrzydełka drobiowe 1 kg
cebula czerwona 2-3 szt.
włoszczyzna średni pęczek
lubczyk świeży 2 gałązki
cukier do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2-3 ząbki
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czysty z rabarbarem - do krokietów, uszek i pierogów

Skrzydełka zalać zimną wodą, dodać trochę jarzynki, kilkanaście ziaren pieprzu, umytą i oczyszczoną włoszczyznę - ugotować wywar, odcedzić.
Z buraków wycisnąć sok przez sokowirówkę.
Do wywaru dodać pokrojony w większe kawałki rabarbar, pokrojoną cebulę,lubczyk, wyciśnięty czosnek i gotować 30 minut - dodać sok z buraków, chwilę gotować (nie dopuszczając do wrzenia) - ponownie odcedzić.
Gotowy czysty barszczyk doprawić cukrem oraz solą ziołową.

Podawać jako dodatek do pierogów czy krokietów (do popicia) lub w talerzu - z dodatkiem uszek czy pierogów z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.09.2012 00:56
mmm uwielbiam;)
Habibi 22.05.2012 08:30
Rabarbar świetnie zakwasza (zamiast octu czy cytryny) i sądzę, że akurat do czerwonego barszczu bardzo pasuje :)
artur7 22.05.2012 08:28
fajny pomysl
Habibi 21.05.2012 14:26
Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak