Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort- Świnka Peppa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka
woda 1 szklanka
sok z cytryny 3 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
masa śmietanowa malinowa 1 opakowanie
mleko 300 ml
krem do tortów waniliowy 1 opakowanie
masło 60 g
cukier puder 3 łyżki
cukrowe motylki
różowy cukier błyszczący

Przepis i sposób przygotowania na: Tort- Świnka Peppa

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania samej świnki. Potrzebujemy rysunku świnki, w takiej wielkości, jaką chcemy umieścić na torcie. Najlepiej jest wydruk przymierzyć do dna tortownicy, lub blaszki, w której pieczony był biszkopt.
Obrazek przyklejamy od spodu, do kawałka szkła. Robimy to za pomocą taśmy klejącej.
Krok 1 - Tort- Świnka Peppa foto
2
Szkło kładziemy na stole, i z wierzchu przyklejamy kawałek papieru do pieczenia, śliską stroną do góry. Mocujemy za pomocą taśmy klejącej.
Krok 2 - Tort- Świnka Peppa foto
3
Czarnym lukrem w tubce rysujemy wszystkie kontury. Odstawiamy do zamrażalnika.
Krok 3 - Tort- Świnka Peppa foto
4
W tym czasie miękkie masło razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na puszystą masę.
Wyjmujemy z zamrażalnika nasz obrazek na szkle i za pomocą szprycy, białym, maślanym kremem wypełniamy oczy.
Do maślanego kremu dodajemy odrobinkę czerwonego barwnika spożywczego, tak, żeby powstała jasno- różowa masa i takim kremem wypełniamy głowę świnki.
Do maślanego, różowego kremu dokładamy troszkę więcej czerwonego barwnika i powstałą masą wypełniamy sukienkę Peppy (też za pomocą szprycy).
Teraz całość wyrównujemy, uważając, żeby nie zostawić żadnej szczeliny.
Możemy odczepić przyklejony wydruk i podejrzeć przez szkło, czy na pewno wszystko jest dokładnie wypełnione i czy kolory się nie pomieszały. Odstawiamy do zamrażalnika.
Krok 4 - Tort- Świnka Peppa foto
5
W tym czasie przygotowujemy krem do tortu. Schłodzone mleko łączymy z zawartością opakowania waniliowego kremu do tortów i ubijamy mikserem na puszystą masę.
Za pomocą szprycy, kremem śmietankowym, obrysowujemy kontury naszego obrazka.
Krok 5 - Tort- Świnka Peppa foto
6
Cały obrazek pokrywamy w miarę cienką warstwą kremu i ostrożnie wyrównujemy. Odstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na kilka godzin- obrazek musi całkowicie zamarznąć.

W tym czasie ubijamy mikserem śmietankę, jak jest już sztywna, to dodajemy zawartość opakowania malinowej masy śmietankowej i całość mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy malinowym kremem śmietankowym. Tort pokrywamy z wierzchu i po bokach waniliowym kremem tortowym. Odstawiamy do lodówki. Powinien się dobrze schłodzić.
Krok 6 - Tort- Świnka Peppa foto
7
Tuż przed podaniem boki tortu obsypujemy delikatnie różowym cukrem błyszczącym.
Świnkę Peppę wyjmujemy z zamrażalnika i razem z papierem do pieczenia zdejmujemy ze szkła. Ostrożnie przekładamy na tort (papierem do pieczenia do góry) i bardzo ostrożnie odklejamy papier do pieczenia.
Tort ozdabiamy jeszcze cukrowymi motylkami i podajemy.
Krok 7 - Tort- Świnka Peppa foto
8
Tort Świnka Peppa
Krok 8 - Tort- Świnka Peppa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 18.08.2012 17:04
genialny!!
ewaa 07.08.2012 20:00
super...wygląda bosko:)
Katarzyna87 21.05.2012 13:46
fajniutka
Amellia 21.05.2012 08:44
świetny!!!
Paweł10 21.05.2012 07:26
ale super :-)
Ewa6274879 20.05.2012 23:37
świetny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak