Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 300 ml
cukier 15 dag
Kasia 20 dag
drożdże suche 1 opakowanie
masa
Kasia 2 łyżki
cynamon 1,5 łyżeczki
cukier brązowy 6 łyżek
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki

Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże oraz jajko. Dodajemy ciepłe mleko i roztopioną Kasię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy go roztopioną Kasią i posypujemy cynamonem wymieszanym, z cukrem, zwijamy ciasto w rulon, kroimy go na około 2 cm krążki i układamy na blaszce.

Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 16.07.2011 23:49
fajne te ślimaczki :)
PaniMISIOWA 23.05.2011 19:31
fajniutkie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak