Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglana tarta z zielonymi szparagami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zielone szparagi 1 pęczek
kasza jaglana 1/2 szklanka
marchew 2 duża
śmietana 30% 1/2 szklanka
cebula 1/2 szt
masło lub margaryna 3 łyżka
jajko 3
żółte pomidorki cherry 2 szt
czerwone pomidorki cherry 2 szt
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier 1 łyżeczka
ser gruyere 3 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglana tarta z zielonymi szparagami

Kroki postępowania

1
Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy. Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.
Krok 1 - Jaglana tarta z zielonymi szparagami foto
2
Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
Krok 2 - Jaglana tarta z zielonymi szparagami foto
3
Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną.
Krok 3 - Jaglana tarta z zielonymi szparagami foto
4
Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry.
Krok 4 - Jaglana tarta z zielonymi szparagami foto
5
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Jaglana tarta z zielonymi szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 17.08.2012 15:20
wygląda przepysznie;)
Wiesława1 02.06.2012 21:24
super
pacpaw 22.05.2012 19:42
faktycznie znakomicie się prezentuje
paulisia_elk 21.05.2012 14:47
świetnie wygląda
Katarzyna54 21.05.2012 08:55
mniam
Amellia 21.05.2012 08:50
fajne
BernadettaP 20.05.2012 21:41
Dzięki Dziewczyny :) To najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić i jaką w ogóle jadłam i cudem udało mi się parę fotek pstryknąć, bo Mąż tak się nią zajadał :)
Sroczka 20.05.2012 21:39
Ale kusi ta tarta. Po prostu piękna.
Beatris 20.05.2012 21:30
Widziałam zdjęcie Twojej tarty na fb. Już wtedy mnie urzekło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak