Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser lodowy malinowo-truskawkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 250 g
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 400 ml
malinowa masa śmietanowa 1 op
mix orzechów

Przepis i sposób przygotowania na: Deser lodowy malinowo-truskawkowy

Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Do misy robota wsypać mix orzechów posiekać je niezbyt drobno. Umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem z 1 łyżka cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać malinową masę śmietanową, która doda deserowy posmak słodko-kwaśny ( a ponadto na opakowaniu jest informacja, że masę można zamrażać), zmiksować wszystko dokładnie. Do keksówki wyłożyć połowę masy, dodać 3 łyżki zmielonych orzechów i połowę zmiksowanych truskawek, zamieszać łyżką, przełożyć resztę masy, znów dodać truskawki i orzechy, zamieszać i wyrównać powierzchnię deseru, zakryć folią i włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Posypać orzechami. Pokroić deser w plastry, można podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 21.05.2012 00:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak